KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality Kraj chce co nejrychleji poslat peníze sociálním službám

Kraj chce co nejrychleji poslat peníze sociálním službám

Přidáno 26. 2. 2021
Pardubický kraj/aktuality
Pardubický kraj – Finanční prostředky pro sociální služby jak ze státního, tak i krajského rozpočtu jsou rozděleny a mohou putovat v nejbližší možné době k poskytovatelům. Je tomu tak i v případě krajského víceletého financování.

Státní dotace je určena i na reformu psychiatrické péče

V letošním roce obdržel kraj od MPSV ČR účelovou dotaci na financování sociálních služeb ve výši 1 082 milionů korun, což je o 137 milion více než v roce 2020. Z přidělené dotace je část účelově vázaná na platy a mzdy a také na rozvoj služeb v oblasti péče o duševní zdraví.

„V závěru loňského roku jsme přijali 244 žádostí o podporu sociální služby s celkovým požadavkem na 1 357 milionů korun. Po prvním kole dotačního řízení Zastupitelstvo Pardubického kraje schválilo poskytnutí dotací v souhrnné výši 1 071 milionů korun, z toho je 37,6 milionů korun určeno na výdaje v souvislosti s reformou psychiatrické péče,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Zbylá nevyčerpaná částka 11 milionů korun je ponechána pro další kolo dotačního řízení, a to pro případné navýšení kapacit pečovatelských služeb a osobní asistence, dále na počet poskytnutých bezúhradových hodin v pečovatelské službě, případně pro služby a kapacity, které budou zařazeny do sítě sociálních služeb v průběhu roku 2021.

Krajské dotace jsou na tříleté období

Pardubický kraj před třemi roky zavedl tzv. víceleté financování sociálních služeb ze svého rozpočtu. Organizacím v sociálních službách tak dává větší jistotu ve financování, včasné získání prostředků a výrazné snížení každoroční administrativy. „Aby letos organizace obdržely 25,8 milionu korun z tohoto programu s minimálním zpožděním kvůli rozpočtovému provizoriu a následně pozdějšímu schválení krajského rozpočtu, svolali jsme po skočení jednání krajského zastupitelstva Radu Pardubického kraje a vše projednali tak, aby se prostředky co nejrychlejší dostaly k poskytovatelům,“ dodal Pavel Šotola.

Některé dotace v sociální oblasti bude ještě možné v tomto roce získat. Jedná se především o podporu činností navazujících na sociální služby, na podporu prorodinných aktivit, sociálního podnikání, materiálně-technické vybavení sociálních služeb a fundraisingu. Žádosti o tyto dotace je možné podávat od 20. února 2021.