KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Z Médií Ministr Jurečka jako oráč obstál

Ministr Jurečka jako oráč obstál

Přidáno 12. 10. 2015
12. 10. 2015 Právo str. 8
Rovnou brázdu si vzájemně v sobotu přáli účastníci 43. mistrovství republiky v orbě v Dolním Újezdu u Litomyšle.
Rovnou brázdu k překvapení mnohých vyoral při slavnostním zahájení šampionátu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Mistrovství se účastní rekordní počet soutěžících. Pojede 50 souprav, z toho 28 dvouradličných, soutěžně upravených pluhů, sedm koňských souprav, sedm veteránů a po čtyřech konvenčních pluzích čtyřradličných a víceradličných,“ přiblížil Právu startovní pole Lukáš Staněk, učitel ze Střední zahradnické a technické školy v Litomyšli.

Tato prestižní a úspěšná škola, která měla na startu i desítku svých studentů v juniorské kategorii, mistrovství připravila společně se Společností pro orbu a obcí Dolní Újezd. Její starosta Stanislav Hladík (SNK) byl i jedním ze startujících. „Jsme zemědělskou vesnicí. Vždycky tady zemědělství zaměstnávalo většinu lidí a platí to dodnes, kdy tu spokojeně spolupracuje zemědělské družstvo a soukromníci,“ poznamenal starosta.

Ministr Jurečka byl mezi traktoristy jako mezi svými. „Oráčství je disciplína, která dneska v zemědělství nemá obdoby. Pomáhají třeba GPS systémy. Já kdybych letos seděl na kombajnu, tak si hodím nohy na volant. Mám GPS, zapnu autopilota a jedu. To stejné v postřikovači. Ale když ořete, tak vám žádná GPS nepomůže. Je to na vás, jak umíte seřídit pluh a jak umíte ovládat traktor,“ přemítal za souhlasného přikyvování soutěžících ministr.

Jím vyoraná symbolická brázda s pluhem za koňským dvojspřežím byla podle odborníků docela přímá. Hloubka nebyla měřena, pro soutěžící ale byla kromě přímosti dalším důležitým parametrem úspěšnosti. Rozhodčí ji stanovili 18 centimetrů.

„Dneska je to po včerejším dešti těžké. Vršek mokrý, spodek jako kámen. Pluh se vrtí a skáče,“ svěřil se Právu jeden z účastníků před startem.

Rozhodčí hodnotili například stejnoměrnost brázdy a výškovou vyrovnanost jednotlivých skýv. Na zoraném poli nesměly zůstat stopy po kolech traktoru, z pole nesměly trčet žádné zbytky rostlin či strniště.

Zvítězil, stejně jako v mnoha předchozích letech, suverén Václav Milík z Kojic na Přeloučsku a může se začít připravovat na mistrovství světa, které bude příští rok v září.

„Naším snem je získat pořádání mistrovství světa v orbě, které bude v Česku za deset let, v roce 2025,“ přiznal pořadatel Staněk s tím, že myslí na úplně jiné mistrovství. Šampionát se, mimochodem, konečně vrátí do země, která dala světu revoluční vynález v obdělávání půdy - ruchadlo bratranců Veverkových.